Print Friendly, PDF & Email

Nils Fredrick Rønnbeck

Nils Fredrik Rønnbeck

Nils Fredrik Rønnbeck var født i Nedre Kalix, Sverige 22/3 1814, kom til Hammerfest i 1838 og døde der i 1891. I 1841 kjøpte han sin første fangstskute som han forliste med i 1850. Han førte så fartøy noen år for en tysker Goebel, inntil han i slutten av 50-årene sammen med O. I. Finckenhagen kjøpte skonnerten «Spidsbergen». Etter å ha solgt sin andel i fartøyet til medrederen Finckenhagen, kjøpte Rønnbeck jakten «Abelone», som han forliste, og han led et stort økonomisk tap.

Gamle fangstmann, Andreas Johansen, Hammerfest forteller at Rønnbeck seilte rundt hele Spitsbergen i 1850. Sikkert er det i allefall at Rønnbeck seilte rundt Vest-Spitsbergen i 1867, og at han på 79° n. br. oppdaget en øygruppe i Hinlopenstredet, Bastianøyene. De forskjellige øyene fører nå navnet Tobiesen, Simonsen. Nedre Våg, Torkildsen, Isaksen, Mack, Rønnbeck, Quale og Jäderin.

Rønnbeck ferdes på Ishavet i omkring 50 år. I de senere år var han islos på  utenlandske fartøyer, blant annet var han med russerne under hydrografering i Karahavet.

Til Pariserutstillingen i 1868 sendte Rønnbeck etter oppfordring forskjellige ting han hadde samlet på sine reiser i Ishavet.