Print Friendly, PDF & Email

Nils. E. Eilertsen

(Tromsø 27/7-1946)

Nils E. Eilertsen, Balsfjord, fyller 70 år den 29. juli.

Han begynte på Ishavet i 1893 med gamle Søren Kræmers «Siggen» og siden med «Gjøa» og mange andre kjente ishavsfartøyer – som skytter, fangstleder og skipper.

Det mest dramatiske i hans drama­tiske liv hendte i 1930 da han sam­men med eierens to sønner hadde rodd i spissbåt fra «Tromsværingen» oppe ved Tusenøyene ved nordenden av Svalbard. Det satte inn med skodde, og ombord trodde en at de tre var omkommet og seilte til Tromsø, hvor de meldte dem som døde.

Imens lå de tre under den kvelvde spissbåten fra 14. juli til 5. august, en dag fikk de skutt en gås, – det ble fire måltider, noen egg fant de og en død måse. De rodde 30 mil til David Harbour. Da de kom fram så det øde ut, men de hørte hundeglam og gikk i land for å finne hundematen. Heldigvis var det folk, – og de fikk begynne med en halv kjøttkake.

De kom hjem med «Ørnen II».

Eilertsen har senere også drevet banken under Svalbard.

Han kjenner seg drektig til å være med framleis, men de syns jeg er for gammel, sier han. Og i grunnen kan det vel være noe i at han nå gir opp sjøen, som han har drevet siden han var 17 år.