Print Friendly, PDF & Email

Karl Gregorius Jacobsen

 

Karl Gregorius Jacobsen født 3. april 1884 på Risø ved Tromsø. – Reiste med sin far, Hans Jacobsen, så å si fra han var en neve stor, på håkjerringfiske, i et farvann som for de fleste står respekt av. Jacobsen tok styrmannseksamen i Kristiania i 1906. – I 1908 reiste han til Oslo for å føre en engelsk lystyacht for kaptein Otto Sverdrup til Cuba. Den 3. mai gikk turen til Port Antoni på Jamaica. Ruten ble: Calita – Santiago – Barracuda.

Jacobsen sluttet i oktober samme året da skuten ble solgt til Cuba. I november tok han hyre som 2. styrmann på en fruktbåt på 2100 reg. tonn. Ruten ble New York – Cuba – Jamaica – New Orleans –  Baltimore – Syd-Amerika.

I november 1909 tok han hyre som lste styrmann på en Tønsbergbåt, 6000 tonn, som gikk i rute til Porto Wello, Amazonas. Her pådrog han seg malariafeber, og fikk en knekk som gav støtet til den sykdom som skulle bringe hans død. Han kom hjem i 1910.

Etter at han en tid hadde seilt som styrmann i Tromsø Amts Dampskipsselskap, ble han med turistskipet «Laura» i 1912 som styrmann til Grønland.

Vinteren 1914 kjøpte han sammen med Hans Jensen M/K «Hella», som han førte på Ishavet til 1916. Sammen med Jensen kjøpte han også M/K «Hanseat», som han førte til 1920, da sykdom tvang ham til å måtte slutte ishavsfangsten.

I 1921 ble han dog med kaptein Otto Sverdrups Jennisei-ekspedisjon til Karahavet som islos. I 1925 ble lengselen etter Ishavet ham for sterk, og reiste samme år som fangstleder med sine brødres skute «Ægir». Påkjenningen ble for sterk for ham, så han døde allerede om høsten. Han ble ca. 42 år gammel.