Print Friendly, PDF & Email

Johan Hagerup

Johan Hagerup  

Johan Hagerup er nå (l911) omkring de 60, men befinner seg visstnok ikke vel uten sin årlige sommertur til Spitsbergen.. Hagerup har drevet fangst i mange år og var styrmann med skipper Edvard Johannesen på skonnerten «Nordland», da den i 1870 omseilte Novaja Zemlja fra øst. Hagerup har fortalt meg eksempeler på, hvor dyktig fangstmann Johannesen var. At de på nevnte tur, hadde en fangst av 150 hvalross på 3 båter. Johannesen hadde alene 100 hvalross på sin båt.

På nordsiden av Novaja Zemlja var Johannesen i land. Straks karene satte hodet over landkallen, kom en bjørn farende mot dem. Alle styrtet hurtigst mulig ut i båten igjen og bjørnen etter. Under den hurlumhei som oppstod, ble bjørnen endelig skutt av Johannesen oppe i båten.

Hagerup oppførte i sin tid et overvintringshus på Axeløya, som i 1900 ble innkjøpt av staten. Det var her professor Birkeland i 1902-03 hadde en av

sine polarstasjoner. Hagerup har hvert år en fangstekspedisjon som overvintrer i huset. Hans sønn, elektriker Harald Hagerup, har også overvintret på Spitsbergen flere ganger. Han deltok som kjent i Mylius Erichsens Grønlandsekspedisjon 1906—08. Han er nå (1911) ansatt ved telegrafstasjonen i Green Harbour.