av Jasper Alexandersen
(Illustrert ukeblad 3. sept. 1927)
Turistskibene fører én fra Sydkapp til Kingshavn, ja er det godt vær, helt til kanten av fastisen. Tu-risten ser i hurtig rekkefølge de største fjorder og bræer. Han beundrer midnattsolen og drivisens fantastiske formasjoner og fjellene. I det hele tatt får han et ufor-glemmelig inntrykk av denne polarø, hvis ikke tåken hyller den inn i sitt grålige slør. Det er dessverre altfor ofte tilfellet, og da er turen forspilt. Ønsker du derimot å komme til Svalbard, ikke som turist, men som eventyrsøkende gast, da må du ta jobb ved en av grubene deroppe. Da vil du også få opleve det «indre» Svalbard. Du vil lære øen riktig å kjenne.
Jeg besluttet mig til en sådan tur. I be-gynnelsen av mai fikk jeg svar på min an-søkning om en jobb i Longyear City.
I hast pakker jeg sammen den garderobe og de gjenstander jeg finner nødvendige til en sådan tur. Hurtigruten fører mig til Harstad hvor selskapets nordlandskontor er, og med telegrammet i hånden tropper jeg op der. Jeg mottar den beskjed at jeg har å gjøre mig klar til å avreise til Sval-bard allerede næste morgen, da skibet var klar til avgang. Ved den fastsatte tid møter jeg op på kaien. Selskapets transport-skib «Forsete» ligger og laster. Der hersker et travelt liv. Åtti Svalbard-gaster bærer sin bagasje ombord og installerer sig på for- og akterbanjene som for anledningen er innrettet med køier. Imidlertid er der ikke tilstrekkelig plass til alle i de opspikrede køier, hengekøier skaffes frem til de sist ankomne. Jeg var i siste liten og måtte derfor nøie mig med en sådan akterut.
Efterhånden er alle kommet ombord. Den siste post lempes over rekken, og skibet kaster loss. Nordover bærer det med full fart.
Jeg får snart et overblikk over mine rei-sekamerater som alle er forventningsfulle til det eventyr de skal møte i nordhavet. Her er rallare fra landets forskjellige anlegg; de er umiskjennelige på sin jargon. Her er værbitte og trege nordlandsfiskere, østlendinger og svensker, ja selv kutorvsgutten mangler ikke. Fra første øieblikk han kom ombord, har han avfyrt sine brandere med et overmodig humør. Latteren følger ham gavmildt. Vi er alle like inntil vi kommer i land til arbeidet og dets ansvar. Forres-ten vet vi ikke til hvad slags arbeide. En-hver får finne sin plass.
Vi legger ut i storhavet og møter svær sjø. I det overfylte rum opstår hurtig en uhyggelig atmosfære, da kappen må lukkes på grunn av sjøgangen. Sjøsyken herjer oss alle ubarmhjertig i de fire døgn reisen va-rer. Det er ingen råd med det. Selv den sterkeste ulk vilde bukke under i en slik forpestet luft.
Plutselig hører vi glade utrop fra dekket, og vi kravler opover leideren. Fra mange munner ropes der «Land!» «Det er Sydkapp!» og langt borte, neppe synlig for det blotte øie, skimter jeg en bevrende, blålig skygge i hildringen. Rundt og foran skibet flyter drivis i de underligste former, som kjempemessige forhistoriske fugler driver de i det grønne hav. Luften er gjennemsiktig klar og ren. I horisonten hviler nattsolens ildøie. Øen stiger frem efterhvert som vi bakser oss frem gjennem drivisen. En ny verden åpenbarer sig for oss. Eiendommelige fjellformasjoner som et vekk brytes av evige bræer, storladent formet som av en mesterhånd. Den klare luft gir øiet et voldsomt rumfang så at vi mennesker føler oss som bitte små kryp. Stillheten er trykkende, den avbrytes nu og da av bulderet fra en kalvende bræ.
Mot Isfjorden stevner skibet med sakte fart, pakkisen tetner. Det går kun frem-over med møie. Men fremad må vi, hver dag er kostbar. Vi representerer mangfol-dige dagsverk. Det nytter så lite, isen vil ikke gi sig. Et par hundre meter kommer båten inn i fastisen, så ligger vi bom stille. I den renne skibet har laget dukker selen op og stirrer nysgjerrig på oss med sine fosforøine. Den er oss en kilde til stadig fornøielse. Trekkspill hentes op på dekk, og dets toner lokker skarer av seler til skibssiden. Geværskudd dundrer. Det ene dyr efter det annet må late sitt liv. De flåes og skinn og spekk bæres ombord.
Dag efter dag går, og vi når ikke inn til vårt bestemmelsessted. Efter fjorten da-gers forløp får vi ordre til å begi oss på vandring over isen fra Green Harbour til Longyear City til fots. Veien er lang, ca. at-ten timer, og den er risikabel, thi isen er sprø. Hvert øieblikk kan en storm reise sig, og da vilde vi være fortapt i den øde-lagte is. Men vi er blitt lute lei av å ligge ombord og vente, dessuten er kosten også minket.

Hundespann kjører uavlatelig fra skibet inn over isen mellem de mektige fjell.
Vi snører vår oppakning og legger i vei alle sammen i en lang karavane. Over is-skruinger og brede sprekker fører vår vei mot grubebyen. Jeg er stiv i benene, og mine leber er sprukket av den tynne luften, da jeg når frem til Longyear City som lig-ger i en mørk, trist dal. Høit oppe i fjell-sidene ligger de to gruber. Trallebaner, som hives op med stålwire, fører arbeidere op og ned. Jeg er imidlertid så trett at jeg ikke orker videre iakttagelse, stumper mig bare ned i en tom køie i den første ledige barakke.
Klokken syv om morgenen tørner jeg ut for å fremstille mig på kontoret for inge-niøren. «Hvad har De vært før? Hvad kan De? Ja, De får gå op i gruben og begynne der. Næste mann!» Og ja vel, jeg låner mig en gammel overall’s (mitt tøi er enda ombord i skibet), og sammen med en del andre begir jeg mig til trallen som fører op til gruben. Den er høist primitiv, vi må klamre oss fast til den, for skulde vi falle av, vilde vi rutsje nedover den bratte fjell-skråning belagt med is. Vi sukker lettet når vi får stige av det farlige kjøretøi og begir oss ned i gruben. Den er svart som graven og kold, fire kuldegrader konstant. En stiger møter oss, gir oss karbidlamper, mens han i smug iakttar oss. Så velger han oss ut til de forskjellige gjøremål. «Hm,» sier han, «du har inte vært kroppsarbeter før, ja så. Jeg tenker du får gå innerst inne i gruvan som skyvare på vog-nan.» Ja ja, jeg må vel det. Efter en stunds forløp fører han mig så til min ar-beidsplass gjennem mørke ganger, så lave at jeg må gå bøiet. Det sparsomme bluss fra karbidlampen viser beskjedent vei. Dumpe lyd når mitt øre. Det er raset som går fra «henget», d. v. s. taket. Det kan det ikke være behagelig å få i hodet. Jeg snub-ler ofte i mørket og må bruke all min kraft for å følge efter stigeren som synes å gå som om han var i sin egen stue. Efter en halv kilometers marsj kommer vi endelig frem til stedet hvor jeg skal ta fatt sam-men med en kamerat. Jeg får mine in-strukser og tar fatt. Og det er ikke lett. Efterhånden stivner nevene, alle lemmer verker. Jeg hoster kullstøv; tiden vil ikke ta noen ende, synes jeg. Nei, dette er in-gen romantikers jobb. Men det nytter ikke å gi sig på det, ikke enda iallfall. Mer død enn levende kom-mer jeg ned i ba-rakken, legger meg for å hvile og so-ver den rettferdi-ges søvn til næste dag.

Atter op til arbeidet igjen går det, jeg venner mig til det. Grube-livet er ingen her-lighet akkurat, men én må døie i det også. Dag efter dag går, og snart er det store maski-neri i full gang med enhver mann på sin plass. Noen er stuerter og noen kokker. En del ar-beider med last-ningen som i den korte sommer fore-går med feberaktig hast natt og dag. Fire hundre mann er kommet til rette i den lille verden på Svalbard. Den som ikke duger eller slunter unda, blir uvegerlig sendt hjem med første båt. Sådan er loven, og klart legger landet dens grunn. Øen er kold og grå, men den eier også sin egne fortryllelse, og den som blir innfanget av den, kommer tilbake år efter år. Hvori be-står den? Den storladne natur, den mek-tige stillhet? Vanskelig kan den forklares. Nei, den må opleves.