Morgenbladet 21/12 1925
”Utilgjengelighetens Nordpol” kalder opdagerne og geograferne et område, som ligger mellem den geografiske Nordpol og Nord-Amerika. Hvorledes det fremkommer vil man bedst foreta gjennem den inddeling av polarbassinet, som Vilhjalmur Stefansson anvender i sin bok «The Friendly Arctic». Først trekker han rundt polbassinet en linje, som angir, hvor langt man i de forskjellige nordpolare farvand kan trænge frem med skib i løpet av en sommer. Indenfor denne linje ligger der en meget stor zone, som han kalder hundekjøringszonen. Indenfor den igjen det område som er blit kaldt utilgjengelighetens Nordpol, området strekker sig fra en grad hitenfor det geografiske polpunkt og ned til 79-graden på den anden side. Av størrelse er området som omkring tredieparten av Grønland. Ifølge den plan, som Roald Amundsen har trukket op for sin ferd med «Norge» til sommeren, vil han komme til at seile over den utilgjengelige Nordpol efter dens lengderetning og herunder vil han som bekjendt søke at konstatere, om der findes land i disse egne av jorden. Men selv om Amundsen agter at beseire polarbassinet – ved hjælp av luftskib og selv om dette stykke opdagelsesarbeid efter menneskelig beregning, vil være utført inden midten av kommende juni, har den endnu ukjendte isverden der nord ikke ophørt at lokke de mænd, som har sin fantasi indstillet på den. Og som kjender sig i besiddelse av, det overskudd av fysisk og sjelelig kraft, som skal til for at ta op kampen mot naturkrefterne oppe i Polhavet.
Inden sommeren 1926 er omme vil en ny norsk polarekspedition være startet av Størker Størkersen. Hr. Størkersens mål er den utilgjængelig Nordpol.
Størker Størkersens hensigt er med hunder at arbeide sig tvers igjennem Polarbassinet i en retning som går perpendikulært på Amundsens rute. Han vil med fartøi trenge så langt som mulig op mot De nysibiriske øer og herfra starte slædeekspeditionen. Med den vil han så søke at arbeide sig tvers over den utilgjengelige Nordpol og komme frem til en av de nordligste øer i det nordamerikanske Arkipel, måske en av dem, som han selv har opdaget, da han var nestkommanderende ved den kanadiske arktiske ekspedition 1913 – 1918 som blev ledet av den kanadiske islending Vilhjalmur Stefansson.
Under sine ferder nord gjennem Arkipelet under denne ekspedition og likeledes under sin berømmelige isdrift i Beaufortsjøen tilveiebragte Størkersen beviser til underbygning av Stefansons teori om, at der er liv alle vegne i Nordpolarbassinet. Der er sel overalt, når man bare forstår at få fat på den.
Denne opfatning understrekedes meget sterkt overfor interesserte kredse i Amerika efter Stefansson-ekspeditionens tilendeforingelse. Og Størkersen anser Stefanssons teori yderligere bestyrket gjennem Amundsens konstatering av, at der var sel på 88 grader nord. Størkersen har stor erfaring i både at drive jagt og i at reise i de nordpolare trakter og i det forannevnte verk av Stefansson finder vi en uttalelse som i al sin korthet er karakteriserende for manden. Størkersen hadde gjort det kunststykke, at føre sin del av ekspeditionen fram over råker og usikker is mellem Beaufortsjøens fastere isdekke og kysten i oktober, altså i en tid av året, da det er vanskelig at reise med hund og slede, nemlig i de tidlige vintermåneder før vinterkulden festner isen.
I den anledning skriver Stefansson i sin bok:
”Oktober måned har altid og med rette vært betragtet som den vanskeligste reisetid i hele året. Mars og april med sin intense kulde og sit sterke og bestandige lys er naturligvis de bedste måneder at reise i. I sommertiden er der åpne råker som man let kan komme over i sledebåter, og der er likeledes nok lys fremdeles. Men i oktober er dagslyset hurtig avtagende og der er omtrent uophørlige snestorme, likesom der er tåke over åpent vand og ny is. Og den tynde is ligger forredersk under sneen; tilsyneladende er den snedekte is så sikker, at man skulde tro, den kunde bære en elefant, mens den i virkeligheten i mange tilfelder vilde gi efter for et lekende barn. Den eneste måte at komme sig frem på, er ved uophørlig at prøve sig for med isstaven for at undersøke om isen er sikker eller ikke, om den er fast eller sørpet. Størkersens officielle beretning om denne reise vilde ha ståt som en beretning om en av de vanskeligste og farligste, som nogensinde er blit foretat i de arktiske egne, dersom mændene som foretok den ikke hadde hat så megen dygtighet og dømmekraft. Beretningen indeholder en passus, som fortjener at bli klassisk. Idet han i en sum gir beretningen om den 200 mil lange reise over forrædersk is i mørke, tåke og storm siger han: «Vi startet fra et punkt litt over 200 geografiske mile fra land den 9. oktober og nådde land den 8. november uten uheld eller lidelse av nogen art». Det er efter denne skildring av Størkersen vanskelig at fatte, at hans reise var så frygtelig med hensyn til mørke og is og storm som overhodet nogen reise, som har sat opdagelsesreisendes mot på prøve. Men Størkersen hadde krefter at møte farerne med og indsigt i at klare dem. Og der er intet påtat i Størkersens enkle fremstilling av ferden. Han supplerer efterpå sin beretning med at si: «Vi tok ved enhver leilighet vore forsigtighetsforanstaltninger på forhand og ingen ekstraordinær hændelse kom i veien for os». Men var det ikke Napoleon som sa: «Jeg behersker omstændigheterne?”
Desverre må vor landsmand Størkersen likesom Amundsen gå til Amerika for at få den økonomiske side av sin ekspedition løst. Efter hvad han under en samtale, vi igår hadde med ham på Hotel Continental, hvor han for tiden bor, fortalte os, vil han ikke søke nogen mænd eller institutioner her hjemme om støtte. Han vil sætte ind hvad han selv eier og desuten henvende sig til amerikanske venner – hvad han forøvrig allerede har gjort. Ekspeditionen er altså som man forstår i sin aller tidligste forberedelse og det var slettes ikke hr. Størkersens mening at la noget fremkomme om den for offentligheten på inneværende tidspunkt. Men da vi under vor samtale – kom istand på grund av gammel forbindelse med ham siden den kanadiske ekspedition – fremholdt for ham, at der i Staterne efter den brevveksling, som allerede har fundet sted mellem ham og forbindelser der borte, høist sandsynlig vil fremkomme pressemeddelelser om hans planer, indvilget han i en foreløbig omtale av tingen også her på denne side av Atlanteren.
De enkelte detaljer i planen er det naturligvis endnu for tidlig at fortælle om. Dog kan vi si så meget at det er hr. Størkersens mening at gå fra fartøiet med to eller tre understøttelsespartier for sit eget parti, fremstøtspartiet. Understøttelsespartiernes opgave vil være at yde fremstøtpartiet medvirkning under forceringen av de første 100 a 150 mile ind mot polarbassinets centrum. Når den beregnede del av den medbragte proviant er opbrukt av første understøttelsesparti, vil det vende tilbake til skibet med et givet proviantkvantum. Så også med tredie og sidste understøttelsesparti. Når dets opgave er løst, går fremstøtpartiet videre på sin lange færd tvers over Polarbassinet. Fremstøtspartiet vil antagelig bli på fem mand.
Hr. Størkersen har i de sidste bodd i Finmarken. Efter et kortere ophold her i Oslo, reiser han i disse dage atter nordover og over nytår er det hans hensigt at begi sig over til Staterne for at gå videre med sine planer.
**
Aftenposten skriver følgende:
Fra de nysibiriske øer til polen – en ferd med hundeslæder på 3 måneder.
Ute uler stormen som hadde betaling for det, hatter deiser av godtfolks hoder og i vilde kast farer sneen i krigsdans over plasser, rundt hjørner og på takene. Det er riktig vær at snakke polarprat i en ny norsk polarferd er under foreberedelse og Storker Storkersen (Størker Størkersen) fra Finmark er manden som gjennomføre den. Han er en rund, jovial norsk-amerikaner med hornbriller, han har før vært med islændingen Vilhjalmur Stefansson på flere færder i de arktiske egne, likeledes har han deltatt i Einar Mikkelsens ekspedisjon i 1907 som styrmand. På en av Stefanssons reiser fra nordkysten av Alaska til Banks-øen var isreisen på 700 engelske mil.
I 1918, da Stefansson blev dårlig, hadde hr. Storkersen ledelsen av ekspeditionen. Man hadde da en isdrift på 8 måneder.
– Hvad er det som har fått Dem til at ta fat på en egen polarekspedition?
– De turer jeg har foretat tidligere har styrket den teori, at der findes liv i de arktiske egne – bjørn, sæl, osv. – naturligvis i større og mindre grad eftersom isforholdene er. Amundsen opdagelse på 88 grader nord er i så måte et verdifult resultat. Efter disse observationer synes det at være mulig at leve av jakt underveis. Ferden kan således realiseres hvad provianten angår. På turen gjælder det at gjøre geografiske undersøkelser. Nyt land må kunne findes i visse strøk.
– Når og hvorfra starter De?
– Det beror på den kapital jeg kan reise. Forutsetningen er den at jeg drar i august næste år, antagelig til De nysibiriske øer for at starte derfra i mars 1927. Turen over polarbassinet mener jeg vil ta en 3 måneder. Tilbaketuren lægges over Grønland eller til en av Parry-øene.
– Hvordan lægger De så an fremstøtet?
– Fra skuten drar vi med to eller tre understøttelsespartier for fremstøtspartiet. Selve fremstøtspartiet blir antagelig på 5 mand. Vi benytte 2 slæder med 8 hunder hver. Vor rute vil bli ca. 2500 km.
– De vanskelige isforhold Roald Amundsen beretter om, har i ikke de avskrekket Dem?
– Nei. Saken er den, at Amundsen kom over de aller vanskeligste steder hvad isen betræffer. Golfstrømmen går jo op på vestsiden av Svalbard.
– Hvor mange mand tar De med?
– I det hele blir vi en 20–30. Det vil forresten også bero på kapitalen jeg kan samle. Jeg skulde ønske vi kunde få både kapitalen og hele mandskapet her i Norge, men vi er jo så bedrøvelig fattige for tiden. Mandskapet har jeg tenkt at få på den måte, at de som vil være med, betaler ind så og så meget til ekspeditionskassen.
– Vil ekspeditionen komme til at gå ut fra Norge?
– Ja, det er det mest sandsynlige. Vi drar mot polaregnene gjennem Karahavet. Hvad spørsmålet om ekspeditionsskip angår har vi flere måter, hvorpå det kan ordnes. Det sikreste er efter min mening flere små skuter som lettere kan komme frem mellem is og land og om det sættes på land. Hva mandskapet angår vil mange kjendte av mig i Nordland gjerne være med. Jeg håber så mange som mulig av nordmænd kan bli med.
Skulde det vise sig, at min tidligere chef Stefansson har lyst til at være med, vil jeg overlate ledelsen til ham, når det hele er sikret økonomisk.