(Tidens Tegn 2/8 1935)
I Norsk Geografisk Tidsskrift for 1935 finner vi en meget interessant liten artikkel av dosent A. Hoel. For en tid siden fikk dosenten tilsendt en tegning, fra professor Georg Morgenstierne i Gøteborg, som oplyste at han hadde funnet den blandt sin fars, professor Bredo Morgenstiernes efterlatte papirer. Tegningen er ikke signert, men bærer innskriften: ”Nordhavn på Beeren-Eyland d. 22. Aug. 1827”, og det er ikke tvil om at den skriver sig fra professor B. M. Keilhau som dette år foretok sin bekjente reise til Spitsbergen på seilskuten «Haabet». Tegningen er av meget stor interesse da den er det første billede som foreligger fra Bjørnøya, og det første billede av norsk bebyggelse på Svalbard.
Dersom tegningen går uskadt gjennem trykken kan man selv se – som det står i Keilhaus bok av 1831 – ”nogle Trækors fra Russernes Tid, paa de smaa fremspringende Bjærghammere, og flere Steenvarder opsatte av de Norske som betegner Landingsplassen. Her stod to eller fire gamle Baade, og endeel Tønder og Trankar laae hist og tier paa Stranden. Paa en stor aldeles; flad Mark nogle Skridt tiølere stod en lang Træbygning, der var sammensat av tre mindre Huse, nemlig en Vaaningsstue, en Pakbod og et Vedskjul.
Paa den ene Side nedenfor Bygningen faldt en liden elv ud i Bukten. Paa den anden Side av Etablissementet udbredede der sig en Slette, hvor en Mængde Beenrader af Hvalrosse og Isbjørne laae omkring mellem Stenene, Bjørnebenene havde Formen af menneskelige Kjæmpers Fødder og Arme, og det Rædsomme i dette Syn forøgedes ikke lide ved Hvalros-Skjetternes Størrelse og usedvanlige Dannelse.”
Professor Keilhau nevner videre at husene ”ere opførte 1822 og tilhøre tvende Rhedere i Hammerfest, der nogle Gange have ladet deres Folk overvintre der.” Disse tvende Rhedere er sannsynligvis kjøbmennene Sigfrid Akermand og Aage Aagaard. Angående husets videre skjebne kan det meddeles at den kjente ishavsskipper Sivert Tobiesen fra Tromsø, som i 1865-66 overvintret der med 6 mann, fant det gamle beboelseshus ødelagt. Derimot stod der et mindre tilbygg. I 1899 fikk Tromsø Fiskeriforretning 4000 kroner av staten for å kjøpe huset. Betingelsen for statsbidraget var at norske fiskere og jegere skulde ha fri adgang til huset. I 1900 blev hele Bjørnøya annektert av 2 privatmenn for kulldrift, og blev i 1918 omdannet til et aksjeselskap, Bjørnøen A/S. Dette selskap overtok så huset og reparerte det i 1925.