Print Friendly, PDF & Email

Et morddrama på Spitsbergen 1837

                                                     Hedemarkens Amtstidende 23/10 1912

I denne tid, da retsforholdene på Spitsbergen står foran endelig ordning, vil en beretning om den så vidt vites eneste høiesterretssak fra de kanter nok kunne gjøre regning på læseres opmerksomhed.

Sommeren 1837 seilet to fartøier sammen fra Tromsø til Ishavet på fangsttur. Ekspeditionen lededes av de to skipperne Hvidt og Helberg. Da de den 8. juli var kommet op under Spitsbergen, ble der fra fartøierne utsendt en ekstraekspedition bestående av fire mand i en storbåt. Disse skulde begive sig til Bellsund for at drive fangst av ren og kobbe og indsamling av dun. Under turen la de til ved en holme i ca. 1/2 mils avstand fra skibene. På holmen gik tre mand i land, mens den fjerde, Daniel Abrahamsen, blev tilbake for at passe båten. Under dette vistnok temmelige kjedelige vakthold og den langvarige venten på kameratene fandt Daniel på at foreta en undersøgelse av den i båten henstuede proviant. Særlig underkastet han reisebrændvinet en så grundig inspektion, at han ved de andres tilbakekomst var blit temmelig sterkt beruset. Dette syntes de øvrige mindre godt om, og skjønt man følte at opnå god forlikelse ved anvendelse av en del drammer, opstod der dog en trætte mellem Daniel og en av de øvrige ved navn Isak Pedersen, som under mundhuggeriet gav Daniel en så kraftig kilevink i ansigtet, at blodet fløt.

Så ble der en liten pause hvorunder man satte seil og fortsatte turen til Bellsund. Mens båten nu gik for fulde seil, begyndte Isak igjen at brumme i anledning av Daniels lumpne angrep på det dyrebare reisebrændevin, gav ham påny et slag, ja trak endog sin tollekniv. Kvænen Johan Benenin og Erik Dunkerberg, som hittil hadde holdt sig i ro, fandt nu at burde gripe ind. Erik gik i sin iver så vidt, at han puffet den krakilske Isak Pedersen over bord, og da Isak søkte at klamre sig fast til båtrippen, var Erik grusom nok til at slå ham over fingrene, så han måtte slippe taket. Den sterkt berusede Daniel viste dog den største råhet; mens Isak lå og basket ved båten for at redde sit liv, grep Daniel en ”klep” (en liten hake til at ta store fisk ind i båten med) og stak den like ind i øiet på Isak, som nu straks gik tilbunds og ikke mere kom tilsyne.

Efter ugjerningen blev de tre gjenværende enige om at lægge skjul på, hvordan Isak var kommet bort, og da de efter fuldført ekspedition 14 dage senere vendte tilbake til skibene, som da lå ved Hornsund, fortalte de en historie om, at Isak under fangst av en hvalros var bli indviklet i harpunlien og trukket under av dyret.

Men under hjemturen til Norge ble kvænen, som jo var den skikkeligste av disse rå gaster, syk og sengeliggende, og da han frygtet for at dø, bekjendte han det hele for sin skipper. Daniel, som også var blit syk, avgav likeledes fuld tilståelse, og Erik kunde nu heller ikke længere nægte sandheten.

Ved høiesteretsdom i juli 1838 ble Erik og Daniel dømt til at sit liv forbrutt, men ved kongelig resolution blev de benådet med fæstningsarbeide på kongens nåde. Johan Benenin, som ingen aktiv del hadde tat i ugjerningen, sees ikke engang at ha vært sat under tiltale.

(Hendelsen er også omtalt av Hetting i Ferder nr. 5)