Print Friendly, PDF & Email

Gunnar Horn fortæller om sine indtryk fra Bjørnøya. Svalbard og Frans Josef Land

(Bergen Aftenblad 20/1-1929)

Dr. Gunnar Horn, som søndag holdt foredrag her i byen om Andrée-fundet på Kvitøya i som­mer, har vært knyttet til kontoret for Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser som geolog si­den 1924. Sommeren 1924 opholdt han sig på Bjørnøya, hvor han foretok geologiske undersø­kelser for kontoret, sommeren 1925 var han på Svalbard i den samme anledning og sommeren 1929 skulde han til Franz Josefs land for at foreta geologiske undersøkelser på denne øgruppe. Han kom imidlertid ikke frem på grund av drivisen, og ekspeditionen blev derfor gjenoptat i fjor sommer med ham som den videnskabelige leder.

– Hvad er Deres opfatning av Svalbardkontoret? spør en av vore medarbeidere hr. Horn.

– Det er som bekjendt oprettet av pengelotteriets midler for et tidsrum av 5 år og ledes av docent Adolf Hoel som vel er den mand i vort land som sit­ter inde med det solideste og grundigste kjendskap til vore polarland. Allerede i 1907 var han for første gang på Svalbard med en videnskabelig ekspedition som var utrustet av fyrsten av Monaco, og siden har han vært deroppe hver eneste sommer med undtagelse av sidste som­mer, da han ledet den store nor­ske ekspedition til Grønland. Det er således naturlig, at han har erhvervet sig et solid kjendskap til vore polarlands natur og de­res økonomiske værdi. Hr. Hoel har gjennem årene utført et vældig oplysningsarbeide med hensyn til at utbrede kjendskap til de norske arktiske land og hvilke værdier disse har idag og for fremtiden. Han er seig og utrættelig i sit arbeide, en mand som aldrig gir tapt, når det gjælder at hævde Norges inter­esser i polarlandene.

– Hvad mener De som geo­log om kuldriftens fremtid på Svalbard?

– For tiden er det jo bare Store norske Spitsbergenselskap som har kuldrift igang på polarøen. Dette selskap har meget store kulfelter med kul av en udmerket kvalitet. Tiltrods for de lave kulpriser har selskapet i år klart alle sine driftsutgifter, og når det har gjort det i år, så skulde jo det økonomiske ut­bytte av driften komme til at ligge enda bedre an, hvis kulprisene igjen kommer til at stige. Der ligger forøvrig et stort betryggelsesmoment netop i det, at Norge kan ta en stor del sine kul fra Svalbard. Hvis der blir streik i kullandene eller der indtrær andre situationer som gjør det vanskelig at få kul fra de land, hvor vi kjøper disse, er vi jo så heldig stillet at ha Svalbard i reserve.

De svenske kulfelter i Braganzavågen er også meget ut­strakte og rike og de vil sikkert bli utnyttet engang i fremtiden, selv om isforholdene er vanske­ligere der end i Advent Bay.

– Er Svalbard et mineralrikt land?

– Nei, der er meget lite av mineralforekomster, men hele landet som er en fjerdedel av Norge er jo endnu på langt nær geologisk undersøkt. Disse undersøkelser har hittil væsentlig vært koncentrert om vest­kysten og da først og fremst de kulførende områder der. Det er forutsætningen at de geologiske undersøkelser skal fortsætte og­så på de andre kanter av Sval­bard, men da det er et meget langsigtig arbeide vil det komme til at ta årrækker til dets fuldførelse.

På Bjørnøya er der fundet nogen mindre blyglansforekomster, men de er ikke så store, at de vil gi anledning til ialfald nogen stor drift.

– Skal De opover til Sval­bard igjen til sommeren?

– Ja, det blir antagelig til det, og da vil turen komme til at gå ta Øst-Svalbard, hvor der er meget at gjøre.

– Hvad sier De om Frans Josefs Land set fra en geologs synspunkt?

– Dette land er isdækket næsten i sin helhet og dets geolo­giske bygning er meget ensfor­mig.

– Tror De der findes mine­ralforekomster på Øst-Grønland?

– Der er absolut muligheter for sådanne forekomster, men når det gjælder de amerikanske oljefund der sidste sommer, me­ner jeg at man må stille sig av­ventende indtil der foreligger nærmere oplysninger om disse.

– Hvorledes ser De på vore polarlands fremtid?   

– De norske fangstinteresser strækker sig jo helt fra farvandet øst for Frans Josefs Land og helt til Grønland og på Svalbard har vi jo dessuten kulleiene, hvis fremtid imidlertid er avhengig av kullprisen.