Print Friendly, PDF & Email

Fangstmann Thomas Larsen

   (Magasinet for Alle nr. 37 1964 av BSN)  

Thomas Larsen heter den fangstmannen med frostrim i skjegget. Han er fra Majavatn i Nordland og overvintrer i Hornsund på Svalbard i 1962/63 sammen med en annen nordlending. I fellesskap tok de knekken på over seksti isbjørner.

Pelsjegerlivet på Svalbard arter seg i dag stort sett som for hundre år siden. Karene holder til i små, primitive hytter, som står ved kysten halvt nedgravd i stein og jord for at ikke polarstormene skal blåse dem bort. De er slått sammen av rekved og papp og isoleres med snø om vinteren. De fleste fangststasjonene på Svalbard ligger slik til at karene som overvintrer der ikke kan søke kontakt med andre mennesker. En fangstskute bringer dem til hyttene i juni eller juli måned og henter dem igjen ved samme tid året etter – om det er noe igjen å hente.

For en menneskealder siden herjet skjørbuken blant overvintrerne der nord, og det var ikke uvanlig at hele fangstlag ble funnet døde i de primitive hyttene. I dag forebygger en skjørbuken med C-vitaminholdig kost og sykdommen forekommer sjelden.